Publications


Rudolf Elmer – ο άνθρωπος που αψήφησε και αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά των διεθνών χρηματοοικονομικών

Η διαρροή πληροφοριών που αφορούν σε κυβερνητικές και εταιρικές καταχρήσεις απαιτεί μεγάλο θάρρος και συνεπάγεται υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, καθώς οι πληροφοριοδότες διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία για συμπεριφορές που αντίκεινται στα συμφέροντα των πολιτών καθώς και στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λόγω των πιθανών επιπτώσεων τέτοιων πράξεων, είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή τέτοιων ανθρώπων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις και τις συμβουλές τους με δυνάμει πληροφοριοδότες αλλά και με την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς ο καθένας είναι δυνατό να βρεθεί στην άβολη θέση του έσωθεν μάρτυρα κυβερνητικών ή εταιρικών εγκληματικών πράξεων. Επιπροσθέτως, επειδή αυτοί οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα εκστρατειών δυσφήμησης, εμείς εδώ στο Liberté-info επιδιώκουμε να τους δίνουμε τo βήμα για να ακουστούν χωρίς την προκατάληψη και τη λογοκρισία που μπορεί να περιβάλλει τα προσανατολισμένα στο κέρδος μέσα ενημέρωσης. Τέλος, είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τα διεθνή χρηματοοικονομικά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο που μας αφιέρωσε ο Rudolf Elmer, ο οποίος μόλις πρόσφατα αποφυλακίστηκε (25 Ιουλίου 2011) μετά από 6 μήνες.

   

– Συνέντευξη από Mehdi 17-09-2011

- μεταφρασμένο από Anna P. 22-09-2011

κ. Elmer, μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για εσάς;

Είμαι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής και έχω εργαστεί για τις Credit Suisse, KPMG, Julius Baer, Chinese Noble Group και Standard Bank for Africa σε μέρη όπως η Ελβετία, η Νέα Υόρκη, τα Νησιά Καϋμάν, το Τζέρσεϋ, το Isle of Man και ο Μαυρίκιος. Θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό στις υπεράκτιες επιχειρήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι κατείχα διάφορα πόστα από Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Υπεύθυνος Επενδύσεων μέχρι και σχεδιαστής εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων όπως προϊόντα με εξασφάλιση κεφαλαίου.

Πότε γίνατε μάρτυρας άδικης, αθέμιτης ή/και παράνομης συμπεριφοράς μέσα στην εταιρία σας, και ποια ήταν αυτή;

Δουλεύοντας στα Νησιά Καϋμάν από το 1994 ως το 2002, όταν εισχώρησα στα ενδότερα της εταιρίας άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ακολουθούνταν αδιαφανείς επιχειρησιακές πρακτικές. Στην αρχή φαίνονταν σαν φορολογικά αποδοτικές δομές σχετικές μόνο με την Ελβετία και μόνο με την τράπεζα. Σκέφτηκα ότι δεν ήταν τόσο ύποπτες και ενημερώθηκα ότι τα κεντρικά στη Ζυρίχη συμφώνησαν με τις Ελβετικές φορολογικές αρχές. Δυστυχώς, αυτό δεν ίσχυε και τα πράγματα χειροτέρεψαν εξαιτίας διαφόρων συμφωνιών που έγιναν σε κάποιου είδους Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα (1). Όταν απολύθηκα το 2003, επιθεώρησα λεπτομερώς τα δεδομένα του τραστ και της τράπεζας. Ήμουνα Υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης και κάποιες από τις κρίσιμες πληροφορίες κατακρατήθηκαν από την τοπική διοίκηση. Ανακάλυψα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Julius Baer παρότρυνε ενεργά την φοροδιαφυγή και προσέφερε μυστικότητα σε πελάτες-εγκληματίες που είχαν ήδη καταδικαστεί έως και σε 15 χρόνια φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών και φόνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα στο άρθρο της εφημερίδας Guardian Isle of Plenty και «Α rare glimpse into the offshore world» , από τον γνωστό ερευνητικό δημοσιογράφο Nick Davies.

Ποια ήταν η αντίδρασή σας σε αυτό; Το συζητήσατε με την εταιρία;

Ήταν γνωστό στην εταιρία, στα Νησιά Καϋμάν αλλά και στη Ζυρίχη, ότι είμαι κριτικά σκεπτόμενος άνθρωπος και ότι είχα απευθύνει θέματα στη διοίκηση από το 1998. Ενώ με άκουσαν όταν το συζήτησα μαζί τους, τίποτα δεν άλλαξε· ένα είδος εθελοτυφλίας. Από την άλλη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε ένα νησί σαν τα Καϋμάν να προκαλείς το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για κρατική πολιτική επιλογή και θα σήμαινε ότι μετατρέπεσαι αυτόματα σε εχθρό του κράτους. Ο Frederic Bisze, ένας Ελβετός τραπεζίτης, δολοφονήθηκε βίαια στα Νησιά Καϋμάν τον Φεβρουάριο του 2008. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες ιστορίες στους άλλους 80 φορολογικούς παραδείσους. Εμπλεκόμενος κανείς σε τέτοιες υποθέσεις που αφορούν στο τραπεζικό απόρρητο στους φορολογικούς παραδείσους μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ποια ιδρύματα ή οργανώσεις (εκτός των wikileaks) προσεγγίσατε προκειμένου να δημοσιοποιήσετε αυτήν την πληροφορία, και ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους;

Προσέγγισα τοπικές φορολογικές αρχές στη Ζυρίχη, ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές στην Ελβετία, ακόμα και ομοσπονδιακό εισαγγελέα, αλλά δεν εισακούστηκα. Οι καταγγελίες μου απορρίφθηκαν για περίεργους λόγους – ανέφερα και πριν ότι η προστασία του τραπεζικού συστήματος είναι κρατική πολιτική επιλογή. Για παράδειγμα, η διεξαγωγή έρευνας στην Ελβετία για την UBS, την Credit Suisse ή την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα την Julius Baer, θα έστελνε το μήνυμα «οι φοροφυγάδες δεν είναι πλέον ασφαλείς στην Ελβετία ούτε σε οποιοδήποτε άλλο φορολογικό παράδεισο». Οι πελάτες, παρακολουθώντας τέτοιες έρευνες, πιθανώς να απέσυραν τα κεφάλαιά τους. Αυτό θα συνέβαινε όχι μόνο στην Ελβετία αλλά και σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχει ένα προστατευτικό χέρι πάνω από το τραπεζικό σύστημα. Στο τέλος, πλησίασα Ελβετικές εφημερίδες οι οποίες προτίμησαν να γράψουν για μένα ότι είμαι διανοητικά άρρωστος ή/και ότι επιθυμώ εκδίκηση. Τα άρθρα δεν ανέφεραν καμία αδικοπραγία από μέρους της τράπεζας στα Νησιά Καϋμάν. Η εκδικητική τακτική της τράπεζας ήταν ξεκάθαρη: εστίαση στον πληροφοριοδότη και όχι στην αδικοπραγία, καταρράκωση της αξιοπιστίας του, απειλές, απομόνωση, σωματικές και ψυχολογικές επιθέσεις εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του και πλήρης παράλυση της καριέρας του. Ευτυχώς ο Guardian και τα Wikileaks αποκάλυψαν στο κοινό την αδικοπραγία της τράπεζας.

Πώς μάθατε για τα Wikileaks και πώς αντέδρασαν στο αίτημά σας όταν τους προσεγγίσατε;

Ψάχνοντας στο Ίντερνετ, βρήκα την ιστοσελίδα των Wikileaks. Επικοινώνησα και συζήτησα εκτενώς μαζί τους το θέμα γιατί ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν θα έκαναν κατάχρηση των πληροφοριών με σκοπό το κέρδος. Αυτό συνέβη αφότου είχα βιώσει την δυσφήμηση, τις ποινικές διώξεις, τον εκβιασμό και την ψυχολογικό τρόμο. Τα Wikileaks με έσωσαν. Ειδάλλως , οι ισχυροί θα είχαν κερδίσει με την έννοια του «ο Rudolf Elmer είναι ψυχικά διαταραγμένος, εγκληματίας και το μόνο που θέλει είναι εκδίκηση». Θεωρώ τον εαυτό μου πρωτοπόρο που έκανε γνωστά παγκοσμίως τα Wikileaks το 2008. Ανακουφίστηκα που η «ελευθερία του λόγου και του τύπου» πράγματι υπάρχουν σε μία χώρα με πανίσχυρους πολιτικούς όπως είναι οι ΗΠΑ.

Επιλέξατε να δώσετε πληροφορίες στα Wikileaks επώνυμα – συνέβη σε μία προαναγγελθείσα δημόσια εκδήλωση. Ποια ήταν τα κίνητρα που σας οδήγησαν στο να κάνετε το θέμα ευρέως γνωστό;

Έβαλα το όνομά μου στο πρώτο γράμμα μου προς τα Wikileaks. Προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία στον ισχυρισμό ότι είχαν δημοσιευτεί παραποιημένα δεδομένα. Επειδή επρόκειτο για μια πράξη πολιτικής ανυπακοής, το όνομα μου ήταν απαραίτητο. Ήταν η σωστή επιλογή καθώς τα Wikileaks υποστήριξαν το θέμα μου, μετέφρασαν στα Αγγλικά την καταγγελία μου προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έγραψαν την ιστορία Is David Helvetic and Goliath a Bear?. Μετά από προσπάθεια 6 χρόνων, η κοινωνία άρχισε να συμμετέχει και να μαθαίνει για τον αγώνα μου.

Σαν κάποιος που επέλεξε να διαρρεύσει πληροφορίες με επώνυμο τρόπο και αντιμετώπισε τις συνέπειες, πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι να επιτρέπεται σε πληροφοριοδότες να καταγγέλλουν κυβερνητικές και εταιρικές καταχρήσεις με ανώνυμο τρόπο;

Νομίζω ότι ο όρος «καταγγέλλω» είναι λάθος. Πρόκειται για εστίαση της προσοχής του κοινού στις καταχρήσεις. Λόγω της εμπειρίας μου, πιστεύω ότι οι καταχρήσεις πρέπει να γνωστοποιούνται ανώνυμα. Ειδάλλως, καταδιώκεσαι. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρίες κάνουν τους πληροφοριοδότες και τις οικογένειες τους να δεινοπαθήσουν, χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο εκφοβισμού. Δεν υπάρχει προστασία για τους αυτούς τους ανθρώπους ούτε και για όσους πραγματοποιούν πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Είναι κρίμα, ακόμα και εγκληματικό κατά τη δική μου άποψη, αλλά είναι η πραγματικότητα. Το να πεις την αλήθεια για το τραπεζικό σύστημα δεν συνιστάται.

Αφού παραδώσατε τα στοιχεία στα Wikileaks στο Λονδίνο, σας συνέλαβαν 2 μέρες μετά όταν επιστρέψατε στην πατρίδα σας, την Ελβετία. Ποιες είναι οι κατηγορίες που σας βαρύνουν;

Κατηγορούμαι ότι παραβίασα το νόμο περί απορρήτου των Ελβετικών τραπεζών.

Από τότε παραμείνατε στη φυλακή και δεν αφεθήκατε ελεύθερος μέχρι τις 25 Ιουλίου. Ποια ήταν η «επίσημη» δικαιολογία για την επί μακρόν κράτησή σας και ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πραγματικός λόγος;

Η επίσημη δικαιολογία είναι η παραβίαση του νόμου περί απορρήτου των Ελβετικών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τον πραγματικό λόγο – δε θα ήθελα να κάνω κάποια δήλωση την παρούσα στιγμή γιατί η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι η οικογένεια μου έχει μετατραπεί σε θύμα στο βωμό της ενίσχυσης του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία.

Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που μπορούν να χειραγωγηθούν μέσω λίγο εώς πολύ επίσημου lobbying, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να χειραγωγηθούν οι εισαγγελείς από επιχειρήσεις και άτομα υψηλής οικονομικής στάθμης. Μπορείτε να ρίξετε κάποιο φως στο θέμα;

Νομίζω ότι ο όρος «χειραγώγηση» δεν είναι ο κατάλληλος. Πρέπει να κοιτάξει κανείς το θέμα ευρύτερα. Αν η νομοθεσία περί απορρήτου γίνει κρατική πολιτική επιλογή προκειμένου να προστατευτεί κάποια επιχείρηση, τότε αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τα κράτη έχουν κάποιο διακύβευμα και οι εισαγγελείς είναι μέρος του κράτους· επομένως, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για το συμφέρον του κράτους. Ασφαλώς, κάποιοι εισαγγελείς ή ακόμα και δικαστές αντιλαμβάνονται ότι οι αρχές της νομιμότητας μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση αλλά το κρατικό συμφέρον πάντα υπερέχει των νόμων. Αυτό είναι από τα βασικά που έμαθα μέσα από την οδύσσειά μου στους 8 φορολογικούς παραδείσους όπου δούλευα.

Ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στη διάρκεια του αγώνα σας;

Τα ΜΜΕ ενδιαφέρθηκαν για τις ανησυχίες μου. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστήριξαν την πρωτοβουλία μου. Ως Ορκωτός Λογιστής είναι λογικό να μου αρέσουν τα δεδομένα· οι αναφορές βασίζονται σε δεδομένα και αριθμούς. Στην περίπτωσή μου δεν με πειράζει πια. Γνωρίζω πια ότι το παιχνίδι είναι «Αν δεν μπορείς να καταστρέψεις τις αποδείξεις , τότε χτύπα τον μάρτυρα». Αυτό είναι που συμβαίνει και με κάποια μέσα ενημέρωσης· κάποια άλλα μεταδίδουν δεδομένα. Αυτό που ήθελα εγώ να πετύχω είναι να δημοσιοποιηθεί το θέμα και η κοινωνία να αρχίσει να σκέφτεται και να μιλά γι αυτό. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι η αλήθεια θα λάμψει· αυτή είναι η συνεισφορά μου προς έναν καλύτερο κόσμο. Ως Ελβετός πολίτης θλίβομαι από το γεγονός ότι κάποιες Ελβετικές εφημερίδες έκαναν αρνητικά ρεπορτάζ για μένα παρόλο που γνωρίζω ότι πολλοί Ελβετοί δεν αποδέχονται τις καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές στο τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη, αν ήμουν Βρετανός ή Αμερικάνος ή ό,τιδήποτε άλλο και έθετα το ίδιο θέμα που έθεσα στην πατρίδα μου, τα μέσα ενημέρωσης δεν θα είχαν διαφορετική αντιμετώπιση. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι ελεγχόμενα από τους ισχυρούς.

Πιστεύετε ότι οι δημοσιογράφοι επιτελούν το ερευνητικό και ελεγκτικό απέναντι στην εξουσία έργο τους ;

Κάποιοι το κάνουν και κάποιοι όχι. Η καλή ερευνητική δημοσιογραφία είναι δυστυχώς ακριβή όπως είναι και το να προσπαθείς να επιμορφώσεις την κοινωνία για τους τρόπους με τους οποίους δρουν πανίσχυρα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων και άτομα υψηλής οικονομικής στάθμης. Οφείλουν να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη όπως κάνουν άλλοι!

Υπήρξε έρευνα από τις Ελβετικές (ή άλλες) αρχές για τους πιθανούς φοροφυγάδες που εσείς προσπαθήσατε να αποκαλύψετε;

Επι του παρόντος διενεργούνται κάποιες έρευνες οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν αλλά υπάρχει το φορολογικό απόρρητο, το τραπεζικό απόρρητο, το επαγγελματικό απόρρητο και ούτω καθεξής. Αυτά δεν επιτρέπουν στην κοινωνία να ενημερωθεί για τους φοροφυγάδες και τους άλλους εγκληματίες για τους οποίους διενεργείται έρευνα στην υπόθεσή μου. Μία προσέγγιση τύπου «ονόμασε και ντρόπιασε» για τους φοροφυγάδες θα άλλαζε άρδην το σκηνικό.

Ποια ήταν η γενική θέση και αντίδραση των Ελβετικών αρχών προς εσάς;

Σήμερα αισθάνομαι εχθρός του κράτους και ότι η πολιτική μου ανυπακοή δεν αρέσει καθόλου. Είμαι ειλικρινής και αυτό δημιουργεί τρομακτικά προβλήματα σε θέματα απορρήτου.

Η Ελβετία θεωρείται παγκοσμίως ανεπτυγμένη κοινωνία. Μετά τα όσα βιώσατε, συμφωνείτε με αυτό;

Συμφωνώ ότι η Ελβετία είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία, και ότι έχει πολλούς σπουδαίους ανθρώπους. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει σεβασμός της εργασίας, αξιοπιστία και ανεκτικότητα εν γένει, αλλά όταν εμπλέκεται το χρήμα οι ανθρώπινες αξίες εξαφανίζονται, ιδιαιτέρως στις ανώτερες τάξεις. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Σε ό,τι αφορά αυτά που βίωσα εγώ και η οικογένειά μου, υποθέτω ότι σε άλλη χώρα ενδεχομένως και να μην ζούσα πια. Αυτό που εξακολουθώ να μην κατανοώ είναι το ότι δεν έχει προσφερθεί στην οικογένεια μου κάποιο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ιδιαιτέρως αφού η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής θα έφερνε εκατομμύρια στην κυβέρνηση (συγκριτικά με το κόστος του προγράμματος προστασίας μαρτύρων). Είμαι πεπεισμένος ότι η νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη αλλά αυτό έχει να κάνει με τους φορολογικούς παραδείσους.

Τα ΜΜΕ, αντί να επικεντρωθούν και να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για τους πιθανούς φοροφυγάδες και το σύστημα που τους προστατεύει, επικεντρώθηκαν περισσότερο σε σας και στην δικαστική σας περιπέτεια. «Πυροβόλησε τον αγγελιαφόρο" φαίνεται να είναι η ομόφωνη αντίδραση όταν οι πολίτες προσπαθούν να εκθέσουν τις καταχρήσεις του συστήματος. Συμφωνείτε με αυτό;

Είναι απλό και αποτελεσματικό να επικεντρώνονται στο άτομο και στην δικαστική περιπέτειά του επειδή τα δεδομένα για την αδικοπραγία είναι πιο περίπλοκα· επίσης, δεν υπήρχε η βούληση να γίνει θέμα για «βρώμικες πρακτικές στις επιχειρήσεις». Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, αλλά και οικονομικό αφού χρηματοοικονομικά ιδρύματα, πολυεθνικές και πολύ υψηλής οικονομικής στάθμης άτομα βγάζουν πολλά χρήματα εκμεταλλευόμενοι φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά παραθυράκια στους φορολογικούς παραδείσους. Επομένως, συμφωνώ με τη δήλωση σας.

Οι πληροφοριοδότες (και οι υποτιθέμενοι πληροφοριοδότες) υφίστανται καμπάνιες δυσφήμησης, όπως ο Julian Assange o «βασανιστής ζώων και ο βιαστής» και ο Bradley Manning «ο διανοητικά διαταραγμένος ομοφυλόφιλος». Τι είδους καμπάνια δυσφήμησης έχει λάβει χώρα εναντίον σας και από ποιον;

Ήταν και είναι ακόμα μια ενορχηστρωμένη καμπάνια δυσφήμησης από την Ελβετική τράπεζα Julius Baer, από ελεγκτικές εταιρίες και από τα ΜΜΕ. Ξεκίνησε με ιδιωτικούς ντεντέκτιβ που δρούσαν με τρόπο που θα ήταν εμφανής στην οικογένεια μου, τους υπαλλήλους και τους γείτονές μου. Στην ουσία ήταν δημόσιος εκβιασμός. Η παρενόχληση ήρθε με διάφορους τρόπους ενώ οι διωκτικές αρχές εθελοτυφλούσαν. Με απλά λόγια, δυσφημίστηκα, κατηγορήθηκα για εγκλήματα, παρουσιάστηκα παθολογικός και τρομοκρατήθηκα με πολλούς τρόπους. Ο σκοπός ήταν να με καταστήσουν ψυχικά άρρωστο και να προκαλέσουν κάποια βίαιη αντίδραση εκ μέρους μου που θα έκλεινε την υπόθεσή μου. Ωστόσο, πιστεύω στη μη-βία. Ένας δικαστής μου έγραψε: «Είσαι πιο επικίνδυνος για το σύστημα από ό,τι ήταν η RAF και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες επειδή δεν χρησιμοποιείς βία· χρησιμοποιείς αριθμούς και δεδομένα και αυτό είναι που σε κάνει επικίνδυνο ή ακόμα και εχθρό του κράτους».

Έχετε εσείς ή η οικογένειά σας υποστεί εκφοβισμούς ή απειλές; Πότε, από ποιον και σε τι μορφή;

Ήταν πολλές και δεν ήταν πια υποφερτό. Υποφέρω ακόμα από μετατραυματικό σοκ ενώ και η κόρη μου αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Δεν επιθυμώ να πω περισσότερα.

Ο Julian Assange είπε σε μία συνέντευξη ότι έχει προσφερθεί στα Wikileaks η απελευθέρωσή σας σε αντάλλαγμα της παράδοσης των στοιχείων που τους είχατε δώσει, μετατρέποντάς σας ουσιαστικά σε όμηρο. Μπορείτε να μας πείτε τίποτα περισσότερο πάνω σε αυτό;

Πρόκειται για συνεχιζόμενη έρευνα και επομένως δε μπορώ να το σχολιάσω. Ωστόσο, ξέρω ότι ο Julian Assange με υποστηρίζει οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορεί και του είμαι ευγνώμων γι αυτό.

Ο Julian Assange είπε ότι, επειδή οι απλοί πολίτες δεν έχουν καμία ξεχωριστή δύναμη, πρέπει να προστατεύονται με το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα ενώ οι ισχυρές οντότητες της κοινωνίας (κυβερνήσεις, πολυεθνικές) πρέπει επιτηρούνται στενά και να υπόκεινται σε επαρκή διαφάνεια έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σε αυτό και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτά που εσείς γίνατε μάρτυρας;

Από σήμερα είναι γεγονός ότι η Ελβετική νομοθεσία περί απορρήτου, όπως το τραπεζικό απόρρητο, προστατεύει όχι μόνο τους πολίτες αλλά κυρίως τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και τις πολυεθνικές. Επομένως, δεν υπάρχει διαφάνεια αναφορικά με τις δύο τελευταίες κατηγορίες. Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση, η διαφάνεια είναι προϋπόθεση και όχι προαίρεση. Δεν είναι μόνο η διαφάνεια, είναι και η προστασία των πολιτών που φέρνουν στο φως καταχρηστικές πρακτικές. Αυτό, για ευνόητους λόγους, απουσιάζει. Ο Julian Assange έχει δίκιο και για να αλλάξει αυτό θα έπρεπε η κοινωνία να στοχεύει σε αξίες ανώτερες από το χρήμα.

Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το όριο το οποίο οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν;

Εγκληματική συμπεριφορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής σας και παρά το κυνήγι μαγισσών εναντίον των πληροφοριοδοτών που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Obama, το κίνημα για τη διαφάνεια πέρασε σε άλλα επίπεδα, με το κίνημα AntiSec μέσω του οποίου οι Anonymous και οι LulzSec υποσχέθηκαν να αποκαλύψουν αδικοπραγίες κυβερνήσεων και πολυεθνικών με τα μέσα που διαθέτουν (μέσω κοινωνικής μηχανικής ή κάνοντας hacking και παραβιάζοντας servers). Επίσης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορες οργανώσεις τύπου Wikileaks (HackerLeaks, LocalLeaks, BrusselsLeaks, Corporate Leaks).Τι πιστεύετε για αυτές τις εξελίξεις που αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη δύναμη των πολιτών χάρη στην πληροφορική;

Γενικά μιλώντας, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα καλό κίνημα αλλά έχει και τα ρίσκα του. Υπάρχει ενδυνάμωση των πολιτών αλλά χρειάζεται και προσοχή. Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών εκεί έξω τις οποίες οι πολίτες δεν έχουν απλά το δικαίωμα να γνωρίζουν αλλά και την υποχρέωση να κρίνουν κατά πόσο είναι αξιόπιστες, χρήσιμες και σημαντικές. Η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα φέρει τον κόσμο σε νέα επίπεδα.

Η Ισλανδία, μία χώρα που βίωσε μία μείζονα οικονομική και πολιτική κρίση εξαιτίας της αδιαφάνειας του χρηματοοικονομικού της συστήματος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, επεξεργάζεται ένα νόμο, τον IMMI (Icelandic Modern Media Initiative), με σκοπό να προστατέψει καλύτερα τα ΜΜΕ και τις πηγές τους προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες συμφορές στο μέλλον, κάνοντας την αποκάλυψη καταχρήσεων ευκολότερη και λιγότερο επικίνδυνη νομικά. Πιστεύετε ότι ένας τέτοιος νόμος είναι σημαντικός σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία πάνω στο χρηματοοικονομικό και δικαστικό σύστημα;

Ναι, ένας τέτοιος νόμος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα μείζονα ΜΜΕ ελέγχονται από το χρηματοοικονομικό κατεστημένο και τις πολυεθνικές. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής οι πληροφοριοδότες πρέπει να προστατεύονται από την ίδια την κοινωνία καθώς οι ισχυροί έχουν πληθώρα μέσων για να εκδικηθούν. Μερικοί λένε ότι, αν ίσχυαν τέτοιοι νόμοι, οι οικονομικές κρίσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον. Αυτό είναι αφελές. Με βάση την εμπειρία μου, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω ανώνυμων πληροφοριοδοτών σε αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα σπουδαιότερα εμπόδια στον αγώνα για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών, και πως θα μπορούσαν αυτά να ξεπεραστούν;

Υπάρχει πληθώρα εμποδίων. Είναι τα λεφτά, η εξουσία, το status ανθρώπων και τα συμφέροντα των κρατών. Μία προσέγγιση θα ήταν οι άνθρωποι να αρχίσουν να σκέφτονται παγκόσμια· να υπήρχε μία παγκόσμια δέσμευση για την αλλαγή του χρηματοοικονομικού συστήματος, να υπήρχε μία παγκόσμια δράση και η ανθρώπινη πλευρά να έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Έχετε ιδρύσει ένα κέντρο συμβουλευτικής για πληροφοριοδότες. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι αυτή σας την πρωτοβουλία και για τον τρόπο με τον οποίο δυνητικοί πληροφοριοδότες μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας;

Μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί μου μέσω email. Δεν επιθυμώ να λαμβάνω καμία πληροφορία, αλλά θα τους ενημερώσω για το τι πρέπει να λάβουν υπόψη πριν διαρρεύσουν πληροφορίες· θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «οδηγό επιβίωσης για πληροφοριοδότες». Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει ένας πιθανός πληροφοριοδότης να αναλογιστεί εκ των προτέρων και όχι να τα ανακαλύψει στην πορεία.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε δυνητικούς πληροφοριοδότες για να κάνουν την πράξη τους πιο αποτελεσματική εκθέτοντας τον εαυτό τους σε όσο το δυνατόν μικρότερο κίνδυνο;

Συνιστώ την ανώνυμη διαρροή πληροφοριών· ωστόσο, ο πληροφοριοδότης πρέπει να είναι διατεθειμένος να αναλάβει να τρέξει την καμπάνια εναντία σε μείζονες καταχρηστικές συμπεριφορές. Εν τούτοις, η διαρροή πληροφοριών ενδέχεται να μην διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία για να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

(1): Σημείωση μεταφραστή: Το Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα αναφέρεται στους χρηματοοικονομικούς μεσάζοντες που εμπλέκονται στην δημιουργία πίστωσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα των οποίων όμως τα μέλη δεν υπόκεινται σε κανονισμούς (επενδυτικές τράπεζες, κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).

Follow Liberté-info on Twitter

Did you like this interview? We are a small group of volunteers creating content and updating news on this site. We need more volunteers to help promote and defend digital democracy and whistleblowers. Help us move to the next level! Get involved in a critical issue for the future of democracy! Join us!

Creative Commons License

This work by Liberté-info is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License

Liberte-info.net Qui sommes-nous Nos campagnes Questions Nous aidez Contactez nous Oour publications
Liberte-info.net Qui sommes-nous Nos campagnes Questions Nous aidez Contactez nous Oour publications